Female dentist explaining boy cleaning tooth with toothbrush on model

Pedodonție

Pedodonția este ramura medicinii dentare care se ocupă cu tratarea afecțiunilor cavității orale a copiilor și adolescenților și acoperă o serie de patologii specifice atât dinților, fie temporari (de lapte), fie permanenți în curs de dezvoltare, cât și mucoaselor și țesuturilor moi de la nivelul cavității bucale.
În ciuda similitudinilor dintre afecțiunile adultului și cele cu care se pot prezenta cei mici, aceștia din urmă prezintă de cele mai multe ori o serie de particularități atât în ceea ce privește leziunea în sine, dar mai ales în raport cu variantele de tratament.

Prezența temporară a dinților de lapte pe arcadă se poate constitui, în mod eronat, într-o „scuză” pentru tratarea cu superficialitate a întreținerii sănătății acestora. În astfel de situații se pierde din vedere posibilitatea reală a propagării unor afecțiuni la nivelul dinților permanenți, uneori încă neerupți, cu răsfrângerea consecințelor asupra dentiției definitive.
Este important ca micuții să se deprindă de la o vârstă fragedă cu noțiunea de igienă orală, dar și să se familiarizeze cu mediul cabinetelor dentare în vederea unei bune cooperări ulterioare și a dobândirii unor obiceiuri sănătoase pentru restul vieții. Aceste lucruri sunt posibile prin vizite regulate la medicul pedodont, fie chiar pentru un simplu consult, igienizări sau fluorizări (manevre minim invazive), ședințe în urma cărora vor fi puse bazele unei relații de încredere ale căror efecte benefice se vor reflecta atât imediat cât și de-a lungul timpului.

Chiar dacă afecțiunile dinților temporari sunt în mare măsură asemănătoare celor ale dinților permanenți maturi, pedodonția vine să atragă atenția asupra anumitor aspecte specifice dentiției “de lapte” cum ar fi rezorbția radiculară (fiziologică/normală), diferențele de structură între cele două dentiții, întârzierile de erupție, lipsa formării unor dinți șamd.

Tot în cadrul pedodonției vor fi aprofundate însă și aspectele referitoare la dinții permanenți imaturi. Vorbim aici despre dinții în proces de erupție până la 2-3 ani post eruptiv (perioada necesară încheierii dezvoltării unui dinte întru totul), care pot prezenta patologii neîntâlnite la nivelul dinților maturi, ca de exemplu dezvoltarea incompletă a rădăcinii, dar și particularități de structură, prin prisma gradului diferit de mineralizare, formei și mărimii țesutului pulpar etc.

Cute little girl in the dentist chair, close up
Close-up of little girl opening his mouth wide during treating...